Tertúlies d'estiu als cellers

7, 14, 21 i 28 de Juliol de 2021

L'horari de totes les tertúlies: 8 del vespre

Accés gratuït

Cal reservar localitat prèviament a entrades.vinseum.cat

Aforament limitat

Dimecres 7 de juliol

No sóc racista, però...

Matthew Tree

Presentat per
Josep Maria Soler

Lloc:
Llopart
Ctra Sant Sadurní d'Anoia-Ordal km 4
08739 Subirats
Tel. 93 899 31 25
www.llopart.com

Més informació

Dimecres 14 de juliol

Meleta de romer

Gessamí Caramés

Presentat per
Laia Paretas

Lloc:
Can Bas Domini Vinícola
Ctra de Vilafranca km 4
08739 Can Bas (Subirats)
Tel. 93 899 41 73
www.can-bas.com

Més informació

Dimecres 21 de juliol

Intrigues i poder al Vaticà

Vicenç Lozano

Presentat per
Joan Beumala

Lloc:
Jean Leon
Chateau Leon s/n
08775 Torrelavit
Tel. 93 817 76 90
www.jeanleon.com

Més informació

Dimecres 28 de juliol

Com TV3 no hi ha(via) res

Salvador Alsius

Presentat per
Laia Paretas

Lloc:
Torreblanca
Finca Masia Torreblanca, s/n
08734 Sant Miquel d'Olèrdola (Olèrdola)
Tel. 93 891 50 66
www.cavatorreblanca.com

Més informació

Un manual per a les persones de pell pàl·lida

No soc racista, però... (Destino, 2021) no és un tractat sobre aquesta xacra cultural i social, sinó un assaig que ofereix les claus per detectar-lo en les formes d'expressió més quotidianes i banals, és a dir, en aquells llocs comuns que estan incrustats en les relacions humanes. Per a Matthew Tree (Londres, 1958), el racisme és una idea anacrònica fonamentada en creences pseudocientífiques que es remunten al segle xix i que atribueixen una superioritat del tot fictícia als individus de raça blanca enfront de la resta d'humans. Tree, que ha tractat la qüestió en llibres com ara De fora vingueren (2009) i Negre de merda (2010), considera el racisme com la més perillosa de les discriminacions a causa de la seva naturalesa violenta. Amb tot, està convençut que tot plegat es cura amb el tracte humà.

Fer la vida més dolça

Meleta de romer (Cossetània, 2021) és un receptari que inclou una varietat molt gran de pastissos –dels més sofisticats als més tradicionals i bàsics- amb la idea que unes bones postres són el colofó ideal d'un bon àpat. L'autora, Gessamí Caramés (l'Ametlla de Mar, 1992), copresentadora del programa «Cuines» de TV3, ha tingut en compte les necessitats dietètiques especials i ha inclòs receptes de pastissos baixos en calories, sense gluten o sense lactosa. Graduada en comunicació audiovisual per la Universitat Rovira i Virgili, Caramés va descobrir que, tot i el seu interès per les arts escèniques, la seva veritable passió era el món de la restauració i, d'una manera més concreta, la pastisseria. En aquest àmbit de la gastronomia ha treballat amb xefs de la categoria de Michel Guérard, Paolo Casagrande o Martín Berasategui.

La llei del silenci

Després de 35 anys com a corresponsal de TV3 a Itàlia i al Vaticà –amb algun parèntesi per cobrir esdeveniments com ara la independència de les repúbliques bàltiques o les guerres a l'antiga Iugoslàvia-, en el moment de la seva jubilació. Vicenç Lozano (Vic, 1956) ha recopilat els apunts i anotacions fetes al llarg de la seva estada a Roma per fer un llibre –Intrigues i poder al Vaticà (Pòrtic, 2021)- amb l'objectiu de posar, negre sobre blanc, tot allò que és impossible d'explicar en els 90 segons que dura una crònica televisiva. Al llarg de dotze capítols, que es llegeixen com una novel·la, Lozano intenta trencar el mur de silenci que rodeja l'estat més petit del món per parlar, entre altres qüestions, dels vincles del Vaticà amb la màfia i el crim organitzat, les finances, els abusos sexuals o els vincles amb organitzacions d'extrema dreta.

Els orígens de TV3

A Com TV3 no hi ha(via) res (Pòrtic, 2021), el periodista i presentador de televisió Salvador Alsius (Barcelona, 1948) fa un exercici de memòria per parlar dels orígens de TV3 i de l'impacte que va tenir el seu model de televisió de proximitat en el panorama comunicatiu català i espanyol del moment, alhora que reflexiona sobre els aspectes periodístics, polítics i lingüístics d'aquell projecte sorgit fa boi quaranta anys. Alsius, una autèntica icona de la televisió pública catalana com a presentador del Telenotícies migdia entre 1984 i 1987, recull el clima humà que va acompanyar el naixement de TV3, però també reflexiona sobre el futur de la televisió pública, a la vista dels nous reptes que plantegen tant la proliferació de les xarxes socials com els canvis tecnològics que afecten, d'una manera primordial, el món audiovisual i, d'una manera més concreta, l'accés a la informació.

Organitzen: Llibreria La Cultural - VINSEUM - Biblioteca Torras i Bages - Penedes TV - Ràdio Vilafranca

Editorials col·laboradores: Destino - Pòrtic - Cossetània
Tast de formatges gentilesa de: Xerigots
Cellers col·laboradors: Llopart - Can Bas Domini Vinícola - Jean Leon - Torreblanca


Llibreria La Cultural
Carrer Sant Joan, 12
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. 93 892 08 48
Info@llibrerialacultural.cat
Llibreria La Cultural
Carrer Sant Joan, 1 · 08720 Vilafranca del Penedès
Tel. 93 892 08 48 · Info@llibrerialacultural.cat