Logo Llibreria la Cultural
Recomanacions

La Cultural recomana

Stoner

  • Autor: John Williams​
  • Traductor: Albert Torrescasana Flotats
  • Pàgines: 336
  • Editorial: Edicions 62​
  • ISBN: 978-84-2976-931-9
  • Preu: 18,50 €

Aquesta és una de les grans, d'aquelles que deixen petja en els lectors. I això que, com ja comprovareu més endavant, en aparença no sembla una història gaire estimulant ni addictiva. Tampoc no hi ajuda el fet que llueixi un títol tan insípid, tan poc suggerent com el cognom del seu protagonista. I per acabar d'adobar-ho, qui la firma no és un autor del qual tinguéssim cap referència fins ara. Però aquestes coses, per sort per als lectors, ja passen, a vegades: agafes un llibre que d'entrada no et diu res especial i quan el comences a llegir t'adones de seguida que estàs a punt d'iniciar un gran i plaent viatge emocional i intel·lectual fins al punt que durant les properes hores res no et podrà fer apartar els ulls de les seves pàgines.

Tal com se'ns explica a la contraportada, Stoner relata la història de William Stoner, fill d'uns camperols de Missouri que durant la primera dècada del segle XX, i amb gran esforç per part dels seus pares, és enviat a la universitat per tal que estudiï a la Facultat d'Agricultura. Aviat, però, s'adona que la seva vertadera vocació són les lletres i la literatura. Seduït per aquest descobriment, la literatura es torna una autèntica obsessió que el porta a renunciar a la granja dels seus pares i a convertir-se en professor de la Universitat de Columbia, on exercirà fins a la seva mort el 1956. Casat amb una dona que el fa infeliç des de la mateixa nit de noces i pare d'una nena que adora i de la qual s'ocupa fins que resulta completament abduïda per la mare i l'acaba decebent, Stoner s'abocarà a l'estudi i a l'ensenyament sense ni tan sols plantejar-se engegar-ho tot a dida quan s'enamora perdudament d'una jove professora o quan alguns professors i alumnes li fan la vida impossible.

En aparença, per tant, estem davant d'allò que podríem qualificar com el retrat d'una vida grisa, el retrat d'un personatge sense gaire tremp que l'únic moment digne de glòria i orgull que va viure fou quan va abraçar la literatura. Però el cert és que es tracta d'una història tan bellament i sàviament escrita com carregada d'humanitat. La saviesa i humanitat d'una criatura humil, discreta i mansa fins a l'exasperació, envers la qual més que identificar-nos-hi ens acaba commovent la seva dignitat i no podem fer més que solidaritzar-nos amb els seus errors, les seves renúncies i les seves agonies.

Llibreria La Cultural
Carrer Sant Joan, 12
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. 93 892 08 48
Info@llibrerialacultural.cat
Segueix-nos a
FacebookTwitter