Logo Llibreria la Cultural
Recomanacions

La Cultural recomana

La llebre amb ulls d'ambre

  • Autor: Edmund de Waal 
  • Traductor: Carles Miró
  • Pàgines: 384
  • Editorial: Quaderns Crema
  • ISBN: 978-84-7727-528-2
  • Preu: 26 €

Una vegada a Alfred Hitchcock li van preguntar què era un macguffin i ell, fidel al seu humor britànic, va respondre que era una ‘cosa’ molt útil per caçar lleons a Escòcia. Però, míster Hichtcock, si a Escòcia no hi ha lleons! Doncs bé, això és un macguffin: una excusa, un pretext, un objecte no identificat que actua com a detonant d'un relat i dóna sentit a tot allò que passa.

En l'apassionant història que explica el ceramista britànic, Edmund de Waal, a La llebre amb ulls d'ambre, aquest paper de catalitzador el juguen uns objectes perfectament identificats i reals, unes miniatures d'ivori o de fusta anomenades netsuke, en les quals els més refinats artesans japonesos anteriors al període Meiji ―abans que el Japó s'obrís, l'any 1868, a Occident― plasmaven imatges de la vida quotidiana o de la natura en unes escultures tan diminutes com reeixides en detalls i expressivitat. Els 264 netsukes que el dandi, esteta i mecenes de Renoir, Degas i Monet, Charles Ephrussi, va reunir en la seva col·lecció d'art són elmacguffin del llibre en el qual De Waal ha reconstruït la vida dels seus avantpassats, a partir del moment que l'amant japonès del seu oncle avi li cedeix en herència aquesta singular col·lecció.

Els Ephrussi eren una família jueva originària de Berdixev (Ucraïna) que es va fer rica comerciant amb gra a Odessa i que a la segona meitat del segle XIX va decidir establir-se a París i Viena per poder ampliar els seus negocis al món de les finances. Des d'aquestes metròpolis els havia de ser més fàcil anar teixint aliances comercials i matrimonials tant amb jueus com amb gentils, tota vegada que els Ephrussi eren jueus assimilats. Eren persones riques, cultes, emprenedores i poc religioses.

En aquest context, el lector coneixerà les interioritats de la societat parisenca del darrer terç del XIX de la mà de Charles Ephrussi, un home cultivat que va dirigir una revista d'art, va escriure un assaig sobre Albert Dürer i que apareix com a personatge a La recerca del temps perdut de Proust. Va ser ell qui, impregnat de la fascinació que la descoberta de la cultura japonesa va causar a l'Europa de l'època, va adquirir la col·lecció de 264 netsukes. Però, generós, Charles la va regalar el 1899 com a obsequi de casament al seu cosí Víktor, que residia en un palau del Ringstrasse, la zona noble de la Viena moderna. Seguint la col·lecció, doncs, el relat es trasllada a una Viena que ben aviat seria testimoni de dos fets fonamentals en la història del món modern: l'esclat de la I Guerra Mundial i les seves seqüeles, entre elles el naixement i ascens del nazisme.

Amb una prosa elegant i una documentació perfectament destil·lada i ben administrada perquè arribi al lector amb tota naturalitat, sense fatigar-lo ni confondre'l, seduint-lo, De Waal reconstrueix la rica i complexa relació que hi ha entre els membres de la família Ephrussi i la vida cultural i social a dues de les grans metròpolis europees del segle XIX. I, és clar, en aquesta detallada i amena reconstrucció històrica també es parla de l'antisemitisme, una aberració de la cultura europea responsable d'un dels episodis més funestos de la història de la humanitat. La llebre amb ulls d'ambre és una petita joia literària que ens acara a una sèrie de moments crucials de la nostra història d'europeus.

Llibreria La Cultural
Carrer Sant Joan, 12
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. 93 892 08 48
Info@llibrerialacultural.cat
Segueix-nos a
FacebookTwitter